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Title
Working conditions for solo and team entrepreneurs: case studies of Berlin start-ups / Alexander Seidenberger Bakk.rer.soc.oec.
AuthorSeidenberger, Alexander
CensorOrtlieb, Renate
PublishedGraz, 2016
DescriptionIV, 78 Blätter : Zusammenfassungen (2 Blätter) ; Diagramme
Institutional NoteKarl-Franzens-Universität Graz, Masterarbeit, 2016
Annotation
Zusammenfassungen in Deutsch und Englisch
LanguageEnglish
Document typeMaster Thesis
Keywords (GND)Berlin / Unternehmensgründung / Kulturwirtschaft / Arbeitsbedingungen
URNurn:nbn:at:at-ubg:1-105821 Persistent Identifier (URN)
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Working conditions for solo and team entrepreneurs: case studies of Berlin start-ups [1.69 mb]
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Abstract (German)

Ziel dieser Arbeit ist die Untersuchung der Arbeitsbedingungen von Solo- und Team-Entrepreneuren zur Identifikation potentieller Unterschiede. Gegenstand der Forschung sind dabei junge Startup-Gründer aus Berlins IT- und Kreativbranche, die als Solopreneure und Entrepreneurial Teams bezeichnet wurden um sie von nicht-unternehmerischen Existenzgründern zu differenzieren. Deren Arbeitsbedingungen wurden mit Hilfe von Interviews, Internetrecherche und direkter Beobachtung der Arbeitsplätze qualitativ analysiert und in sieben Kategorien unterteilt: (1) Arbeitsumfeld, (2) Sozialklima und -struktur, (3) Arbeitszeit, (4) Arbeitsinhalt und Fortbildung, (5) Einkommen, (6) Arbeitsplatzsicherheit und soziales Risiko, und (7) Arbeitszufriedenheit und Work-life-balance. Die Ergebnisse lieferten unter anderem Hinweise darauf, dass Solopreneure zu längeren Arbeitszeiten neigen und eine schlechtere Work-life-balance aufweisen, was maßgeblich an der geringeren Möglichkeit zu liegen schien, administrative von operativen Aufgaben zu trennen. Teammitglieder konnten wählen welche Aufgaben sie im Unternehmen übernehmen wollen, wohingegen Solopreneure sämtliche Aufgaben selbst erledigen mussten. Solopreneure schienen auch einem höheren sozialen Risiko ausgesetzt zu sein, da deren Abwesenheit aus gesundheitlichen oder familiären Gründen, stärkere negative Auswirkungen auf die Unternehmen hatte. Das höchste, als auch niedrigste Einkommen wurde in der Gruppe der Solopreneure festgestellt. Darüber hinaus legten sie mehr Wert auf ihr soziales Unternehmensumfeld, pflegten jedoch tendenziell hierarchischere Strukturen innerhalb des Unternehmens. Unterschiede in der Arbeitszeit und den Arbeitsinhalten von Solopreneuren und Entrepreneurial Teams scheinen sich mit der Einstellung befähigter Mitarbeiter auszugleichen, während Unterschiede bezüglich des Einkommens und sozialen Risikos dem Anschein nach bestehen bleiben.

Abstract (English)

This study is an initial attempt to investigate the working conditions of solo and team entrepreneurs with the aim of identifying possible differences. Subject of this qualitative research are young start-up founders, who were defined as solopreneurs and entrepreneurial teams in order to distinguish them from non-entrepreneurial forms of business foundations. They were selected from Berlins IT and creative industries and submitted to an in-depth analysis based on interviews, internet search and observations on their work places. Eight samples were examined in hindsight of seven sub categories of working conditions, namely (1) working environment, (2) social climate and structure, (3) working time, (4) work content and training, (5) income, (6) job and social risk, and (7) job satisfaction and work-life-balance. The findings suggest that solopreneurs tend to work more hours per week and experience their work-life-balance to be worse than that of entrepreneurial teams. An important reason for this turned out to be the issue to separate operational and management tasks. Team members in the sample were more likely to perform the tasks they liked, while the solopreneurs had to do most tasks on their own, whether they liked them or not. Solopreneurs seemed to have a considerably higher social risk due to the greater negative consequences on the business, which can arise from their absence in case of illness, injuries or private matters. The highest as well as the lowest incomes were observed in the group of solopreneurs. They were also more concerned about their social environment outside the company than entrepreneurial teams but seemed to maintain a more hierarchical structure within their companies. Once a company grows big enough to hire capable employees, many differences between solopreneurs and entrepreneurial teams appear to vanish especially those in working time and work content. Differences in income and social risk may remain.

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