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Title
Substitution potential of bio-based packaging films in food industries / Caroline Ledl, Philipp Stary, Peter Schwarzbauer und Tobias Stern
AuthorStern, Tobias In der Gemeinsamen Normdatei der DNB nachschlagen ; Ledl, Caroline In der Gemeinsamen Normdatei der DNB nachschlagen ; Stary, Philipp ; Schwarzbauer, Peter In der Gemeinsamen Normdatei der DNB nachschlagen
Published in
Jahrbuch der Österreichischen Gesellschaft für Agrarökonomie, 2015, Vol. 24, page 161-170
Published2015
Edition
Publisher version
LanguageEnglish
Document typeJournal Article
Keywords (DE)Lebensmittelverpackung / Substitutionspotenzial / Hemizellulose / Innovationsmanagement
Keywords (EN)food packaging / substitution potential / hemicellulose / innovation management
ISSN1815-8129
URNurn:nbn:at:at-ubg:3-2819 Persistent Identifier (URN)
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Substitution potential of bio-based packaging films in food industries [0.34 mb]
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Abstract (German)

Hemizellulose basierte Verpackungsfolien (HBF) können unter anderem als Lebensmittelverpackung eingesetzt werden. Auf Basis einer B2B-Befragung wurde ein Substitutionsmodel unter Berücksichtigung der technischen Eigenschaften entwickelt. Demnach kommen bestehende HBF auf ein Potenzial von rund 927 t/a oder 0,1% der eingesetzten Menge im deutschsprachigen Raum. Die hohe Wasserdampfdurchlässigkeit und die mangelnde Siegelbarkeit sind dabei die limitierenden Faktoren.

Abstract (English)

Hemicelluloses based films (HBF) may be used for food packaging. Based on information from a B2B-survey in the food packaging industry in German speaking countries, a substitution potential model considering varying film properties was developed. State of the art HBF show therefore a potential of 927 t/a or 0.1% of the total volume. The high water vapor permeability and the lack of sealing capabilities are considered major limitations.

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